De kou van de winter is mijn lijf weer binnen geslopen en zorgt voor reuma beperkingen. Echt lekker creabea de energy laten stromen zit er nu niet in. Dus ging ik op zoek naar andere manieren om mijn Chi stroom op gang te houden. Met het wit van de winter buiten probeer ik binnen alvast vooruit te kijken naar het voorjaar. Er staat veel te gebeuren dit voorjaar!!!! De verhuizing en dus ook mijn eigen tuintje!!!! En daar ging ik vanmorgen dus maar eens mee aan de slag.
Begin januari kreeg ik een avocado waar ik toen een heerlijk culinair gerechtje mee maakte. De pit deed ik daarna in nat keukenpapier en bewaarde deze in een gesloten plastic zak. Een dag of 10 geleden zag ik de crack ontstaan en vanmorgen was het eerste puntje van een worteltje zichtbaar. Nu weet ik dat de meeste mensen de avocado vooral op water laten groeien omdat dat ook gewoon MOOIII is. Maarrrr ik kies voor een mooie en stevige plant en dus verhuisde de pit vandaag naar een potje met zand, om opnieuw weer in een plastic zak een warm plekje te krijgen. Nu dus geduldig wachten tot er iets boven de grond zichtbaar wordt.
En omdat de Oosterse sferen straks een onderdeel zijn van mijn nieuwe huisje bestelde ik afgelopen week exotische zaden bij de zadengigant. En met het oog op de huidige kou dacht ik er wel aan mijn keuze slim te maken en planten te kiezen die tot zeker -10 kunnen verdragen. Mijn brievenbuspakketje met de zakjes zaad werd gisteren bezorgd en dus kon ik er vandaag fijn mee aan de slag. Palm, Yukka, Aloë Vera, een dwerg banaan uit India en een klimmer met zachtroze bloemen die ook wel Pink native coral genoemd wordt.
En de Moringa Oleifera kwam ik tegen… nog onbekend voor me, maar dat gaat dus veranderen. Want dit is wel een bijzondere eetbare exoot. Het is de enige die ik in de winter naar binnen zal moeten halen ????
De bladeren bevatten de meeste voedingsstoffen. Ze kunnen als spinazie worden gekookt of in een soep worden gekookt. Om ze duurzaam te maken kun je ze in een zuur medium zoals komkommers doen. Na die behandeling smaken ze nog steeds erg goed. Ook de gedroogde bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen. Men kan de gedroogde bladeren met bloem mengen om brood te krijgen dat meer voedingsstoffen bevat dan normaal. De bladeren van de wonderboom bevatten 18 van de 20 aminozuren. Sommige daarvan zijn essentieel, wat betekent dat ons lichaam ze niet kan produceren. We moeten ze van het eten halen. Door de bladeren van Moringa oleifera te eten, wordt aan onze dagelijkse behoefte aan aminozuren voldaan. Bovendien bevatten de bladeren veel vitamines zoals vitamine B, C en provitamine A.
Een deel van de zaden moet eerst 2 dagen in lauw water. Weer anderen konden direct in de gewelde turfblokjes en in het minikasje. Van alles een een beetje om eens te kijken welke willen gaan kiemen dus.
In een goed bewaardoosje had ik nog 2 zaden van een pinus pinea dennenappel uit Ostia Antica, de oude Romeinse haven van Rome en 3 zaden/pitten uit een slangenvrucht die ik vond op de markt in Rotterdam. Ook daarvan las ik dat voor weken een goeie methode zou zijn. Het plan is om van de mammoet den een bonsai te gaan kweken. Oeffff uitdaging he!!!!
Voor nu kan ik slechts zeggen….. geduld…… wordt vervolgd!!!