Lelietjes van Dalen

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik had die ochtend mijn 1e communie gedaan, en mijn peetante was er ook!!! Tante Mia. Ik was DOL op haar <3 Ze had een speciaal bosje bloemen voor me meegebracht om in mijn gevouwen handjes te kunnen dragen tijdens die 1e communie. Een minibosje Lelietjes van Dalen. Oefff wat voelde ik me mooi en trots. Veeeel te jong verliet mijn favoriete tante uit de Hofstad het aardse bestaan ☹ en de herinnering aan haar leeft voort in mijn Lelietjes van Dalen.

Bij het huis wat Wilbert en ik kochten zo’n 25 jaar geleden pootte ik dus ook mijn eigen lelietjes om ze zo ieder jaar opnieuw te zien opkomen en in bloei komen. En ieder jaar kwamen er meer bij op de meest verrassende plekjes. De een zal dat als woekeren benoemen, ikzelf vond het ieder jaar weer een verrassing waar ze zouden verschijnen. En zo hebben mijn lelietjes dus jaren die ondergrondse dans gemaakt om mij steeds weer die diepe zielenglimlach te gunnen waarbij ik steeds weer aan mijn bijzondere tante Mia mocht denken. Het vorig voorjaar van 2020 was dat wel vaste prik om te gaan kijken in de voortuin naar de lelietjes als ik even in Venray was, maar ik heb er dus niet dagelijks van kunnen genieten. En ja het was zekerrrr 1 van de dingen die ik ERG miste bij mijn voormalige thuis.

Nu ik binnenkort de sleutels van mijn nieuwe thuis ga krijgen en de lelietjes zich weer verrassend lieten zien besloot ik dat het vandaag HOOG tijd was een heel klein deel ervan met me mee te nemen. Voorzichtig heb ik ze met een spade en mijn blote handen uit de voortuin verwijderd om ze met al mijn liefde die in mij is een nieuw plekje te geven in een plantenbak. En terwijl ik daar ijverig mee bezig was voelde ik dat kleine meisje, die Emmeke in mij dansen en springen van blijdschap.

Voorlopig ga ik er weer iedere dag van genieten, als de ondergrondse dans moeten inboeten aan vrijheid. Maar daar komen we wel uit samen, die lelietjes en ik.

Feng Shui kwam naar me toe

Een aantal weken geleden was ik op de koffie bij mijn natuurarts en vertelde ik hem over mijn plannen in en rond mijn nieuwe huisje. Hij weet enorm veel van de oude Chinese wijsheden en  geneeswijzen. Dus toen ik hem vertelde over mijn plannen om ook “iets” met water te gaan doen in mijn tuintje waarschuwde hij me dat dat heel lang goed kan gaan maar dat dat element zich ook tegen me zou kunnen keren als het niet goed afgestemd was op andere elementen. En hij vertelde me over Feng Shui en hoe dit met de elementen een rol had bij de inrichting van huis en tuin. Ik had er wel eens van gehoord, maar me er verder nooit echt in verdiept. Daar was dan nu blijkbaar de tijd voor aangebroken #smile Al was het maar om mijn intuïtieve keuzes die ik al gemaakt had bij het inrichting in mijn hoofd te toetsen aan deze methode en mogelijk nog wat aan te passen om het NOG fijner in balans te krijgen als geheel.

Een zelf studie Feng Shui dus!!
Ik zocht op internet naar informatie en ontdekte een mooie uitgebreide encyclopedie over Feng Shui van Lilian Too. Oefffff best duur!!! Dus keek ik rond op marktplaats en ja hoor binnen een dag vond ik dat boek dus voor een habbekrats en op een steenworp afstand. Al lezende en bestuderend snapte ik al snel hoe belangrijk de I Tjing ( het boek der veranderingen) in het geheel bleek te zijn. Dus ook daarvoor zocht EN vond ik een apart boek en ook werkboeken. Mijn studiemateriaal is wel compleet zo en ik werkte bijna dagelijks verder in de boeken. Ik genoot van de energy die het me gaf. Ik genoot van het steeds dieper snappen, voelen en het magische te ervaren wat het me schonk.

Behalve de algemene basis kennis bleef toch die waterpartij als een rode draad door mijn aantekeningen lopen. Een aparte pagina in mijn aantekeningen boekje dus gewijd aan water.
Binnen de I Tjing het symbool Tui, element metaal, in het ( noord-) Westen en steekwoorden als “waterval/vreugde” 2 horizontale strepen met erboven een onderbroken streep, overwegend Yang energy dus (leven).
De aantekeningen bij het element Water zelf:
tuintip: Miniwatervalletje op het Noorden. Tuinfontijn die naar “binnen” stroomt en niet spetterend in bogen naar buiten toe. Of een traag stromend watervalletje bij de buitendeur bij voorkeur Noordelijk gericht.
Hmmm het een zegt west, het ander noord…. Toch eens opzoeken wat dan de noord-west kan van mijn tuin is en hoe de achterdeur dan ligt bedacht ik deze week al lezende en schrijvende.

Vanmorgen in alle vroegte pakte ik mijn telefoon om nog even relaxed wakker te worden met Social Media en meerrrrrrr. Nu ik Facebook marktplaats ontdekt heb staat deze dus ook met regelmaat in dat rijtje om ff rond te neuzen. Vanmorgen hoefde ik niet ver te neuzen want als aller eerste stond daar een prachtige advertentie, Gratis… in mijn woonplaats notabene!!! Een tuinwatervalletje!! Ik reageerde meteen met de vraag of deze nog beschikbaar was. In 1e instantie leek dat dus niet zo, maar later die ochtend kreeg ik een berichtje van wel. Joepie!!!! IK zou dezelfde middag gaan kijken uiteraard. En wat ik daar zag was een perfect passend watervalletje , van metaal ( en stenen) , traag naar binnen stromend.

En deze Feng Shui kwam dus zomaar naar me toe!!!!!

Hoe wonderlijk kunnen dingen lopen als de juiste energy maar stroomt he!!!!!

Van wijn naar water

En terwijl vandaag de wereld almaar witter en kouder werd zag ik voor mijn geestesoog mijn toekomstige tuintje al groener worden.
Maar eerst moet dus wel al het zaad na het wellen in water nu gaan kiemen in aarde. En voor iedere plant is dat weer net ff anders dus.

De pitten van het snakefruit  hebben 20 tot 30 dagen nodig om te kiemen. Zodra er een plantje zichtbaar wordt daarna kan ik ompotten in potgrond met compost. Ze vragen veel voeding en moeten binnen blijven. Ik heb er 3!!

De zaadjes van het boompje met de eetbare blaadjes heef 3 tot 6 dagen nodig om te kiemen en laat zich al heel snel boven de grond zien dan. Deze plant vind warmte heel fijn (20-35gr C) met een hoge luchtvochtigheid. Als het plantje zo’n 15 cm is kan ik verpotten. Ik heb er 10 in de witte bekertjes.

De dwergbanaan vraagt 1 tot 9 maanden om te kiemen Na een eerste groei gewoon in de huiskamer kan deze naar buiten en is winterhard. Ik heb ze alle 25 gezaaid omdat he advies was ze niet als zaad te bewaren

De avocadopit is een verrassing #grijnzzz Ik had er maar 1

Dan heb ik ook nog 2 heilige boontjes onder de grond gestopt 😉

Van de aloe vera, de yucca en de klimroos zitten ieder 5 zaadjes in de turfpotjes in het minikasje. Kiemtijd 2 tot 10 weken en na binnen opgroeien daarna buiten winterhard.

De 5 palm zaden willen het liefst na het wellen in water in zakjes met warme aarde. Dus liggen de ziplocks op de verwarming en mag ik over 2 maanden kijken wat er gekiemd is. Spannend!!! Ook de palm is winterhard.

De Pinus Pinea had ik 2 zaden en zijn bedoeld om uiteindelijk bonsai’s van te maken. Het is een hele trage groeier, dus we gaan heeeeeel veeeel geduld bewaren 🙂

En met een wijntje achter mijn laptop vond ik op marktplaats oook nog een mooie halve wijnton voor een mooi buiten waterpartijtje. Verplaats baar want dat kan van belang zijn bij de Feng Shui inrichting ook van de tuin.  Dus….. van wijn naar het water!!!

Exotisch in de winter

De kou van de winter is mijn lijf weer binnen geslopen en zorgt voor reuma beperkingen. Echt lekker creabea  de energy laten stromen zit er nu niet in. Dus ging ik op zoek naar andere manieren om mijn Chi stroom op gang te houden. Met het wit van de winter buiten probeer ik binnen alvast vooruit te kijken naar het voorjaar. Er staat veel te gebeuren dit voorjaar!!!! De verhuizing en dus ook mijn eigen tuintje!!!! En daar ging ik vanmorgen dus maar eens mee aan de slag.

Begin januari kreeg ik een avocado waar ik toen een heerlijk culinair gerechtje mee maakte. De pit deed ik daarna in nat keukenpapier en bewaarde deze in een gesloten plastic zak. Een dag of 10 geleden zag ik de crack ontstaan en vanmorgen was het eerste puntje van een worteltje zichtbaar. Nu weet ik dat de meeste mensen de avocado vooral op water laten groeien omdat dat ook gewoon MOOIII is. Maarrrr ik kies voor een mooie en stevige plant en dus verhuisde de pit vandaag naar een potje met zand, om opnieuw weer in een plastic zak een warm plekje te krijgen. Nu dus geduldig wachten tot er iets boven de grond zichtbaar wordt.

En omdat de Oosterse sferen straks een onderdeel zijn van mijn nieuwe huisje bestelde ik afgelopen week exotische zaden bij de zadengigant. En met het oog op de huidige kou dacht ik er wel aan mijn keuze slim te maken en planten te kiezen die tot zeker -10 kunnen verdragen. Mijn brievenbuspakketje met de zakjes zaad werd gisteren bezorgd en dus kon ik er vandaag fijn mee aan de slag. Palm, Yukka, Aloë Vera, een dwerg banaan uit India en een klimmer met zachtroze bloemen die ook wel Pink native coral genoemd wordt.

En de Moringa Oleifera kwam ik tegen… nog onbekend voor me, maar dat gaat dus veranderen. Want dit is wel een bijzondere eetbare exoot. Het is de enige die ik in de winter naar binnen zal moeten halen ????
De bladeren bevatten de meeste voedingsstoffen. Ze kunnen als spinazie worden gekookt of in een soep worden gekookt. Om ze duurzaam te maken kun je ze in een zuur medium zoals komkommers doen. Na die behandeling smaken ze nog steeds erg goed. Ook de gedroogde bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen. Men kan de gedroogde bladeren met bloem mengen om brood te krijgen dat meer voedingsstoffen bevat dan normaal. De bladeren van de wonderboom bevatten 18 van de 20 aminozuren. Sommige daarvan zijn essentieel, wat betekent dat ons lichaam ze niet kan produceren. We moeten ze van het eten halen. Door de bladeren van Moringa oleifera te eten, wordt aan onze dagelijkse behoefte aan aminozuren voldaan. Bovendien bevatten de bladeren veel vitamines zoals vitamine B, C en provitamine A.

Een deel van de zaden moet eerst 2 dagen in lauw water. Weer anderen konden direct in de gewelde turfblokjes en in het minikasje. Van alles een een beetje om eens te kijken welke willen gaan kiemen dus.

In een goed bewaardoosje had ik nog 2 zaden van een pinus pinea dennenappel  uit Ostia Antica, de oude Romeinse haven van Rome en 3 zaden/pitten uit een slangenvrucht die ik vond op de markt in Rotterdam. Ook daarvan las ik dat voor weken een goeie methode zou zijn. Het plan is om van de mammoet den een bonsai te gaan kweken. Oeffff uitdaging he!!!!

Voor nu kan ik slechts zeggen….. geduld…… wordt vervolgd!!!