Wakker worden in de herfst

Wakker worden op mijn nieuwe woonplekje voelt enorm goed.
Het is nog donker buiten, en dat duurt nog even want het is nog vroeg. Straks mag ik er weer van genieten hoe de wereld langzaam in het licht ontwaakt.  Het mooiste moment van de dag wat mij betreft. Een legendarische dag. Gisteren ben ik verhuisd!! En vandaag ga ik me inschrijven in deze gemeente. De eerste dag van een nieuw tijdperk. Een tijd waarin ik ga proberen zoveel mogelijk te kiezen voor mezelf. Tja, en dat zal nog vast heel vaak mis gaan en ik zal nog heeeel vaak in die valkuil belanden dat ik toch weer  eerst voor die ander zorg en dan pas voor mezelf. Maar ik ga mijn stinkende best doen!!!

Het kan geen toeval zijn dat deze dag samen valt met de herfst equinox. Vandaag om 9.50 precies begint de herfst. Het is de tijd om naar binnen te keren. In de afgelopen maanden heb ik veel baat gehad bij acupunctuur en dus besluit ik nu eens te kijken wat de Chinese wijsgeren over deze dag en periode van het jaar te vertellen hebben.

“De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Nu de herfst is begonnen neemt het element metaal aan kracht toe. Als je metaal element mooi in balans is, dan kom je dit seizoen zonder al te veel kleerscheuren door. Het is belangrijk om de de komende paar maanden even extra goed voor jezelf te zorgen en wat gas terug te nemen. Op die manier blijf je goed geaard en heb je weinig last van sombere luchten en guur herfstweer.  Het element metaal hangt samen met je long- en dikke darm meridianen. Meridianen zijn energiebanen die van top tot teen door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een bepaald orgaan. In de herfst kunnen je long- en dikke darm meridianen overbelasraken. Hierdoor krijgen bacteriën en virussen de kans om je natuurlijke weerstand (Wei Qi) te ondermijnen met griep en verkoudheid tot gevolg. Ook kun je te maken krijgen met ‘typische metaalklachten’ zoals stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar en een slechte circulatie van de vloeistoffen in je lijf. Het is daarom belangrijk om goed voor je metaalenergie te zorgen zodat je emotionele en fysieke weerstand zijn opgewassen tegen de vallende blaadjes.”

Ik lees dat slim is om niets rauws en kouds te eten maar juist warm en  met kruiden als kaneel, knoflook, gember, rozemarijn en tijm.  Nou…. DAT moet wel lukken!
Ook lees ik dat het slim is wat rustiger aan te doen. Tja ook dat was al het plan na de woelige tijden van afgelopen zomer neem ik heel graag even alle rust om goed tot mezelf te komen.
Ik lees over het belang mijn lijf goed warm te houden, haha, daar moet ik echt even om lachen want ook dat moet met mijn interne hitte door de overgang geen probleem zijn. Maar ik besef dat het niet alleen gaan om mijn binnenkant maar zeker ook om mijn buitenkant.

“Om je meridianen in balans te houden is het belangrijk om je lichaam overdag en ‘s nachts goed warm te houden. Let tijdens de koudere maanden van het jaar extra goed op je hals en onderrug. In je onderrug huist je levensenergie en koude lucht kan deze energie ondermijnen. Je hals is net zo belangrijk als je onderrug. Koude lucht dringt vaak via je nek en hoofd je lichaam binnen waardoor de meridianen in het metaalelement uitgeput kunnen raken. Ook het warm houden van je voeten is belangrijk in deze tijd van het jaar. Loop daarom liever niet op blote voeten en investeer in een paar fijne sokken .”

Goh…. ik loop het liefst op mn blote voeten maar heb gisteren inderdaad last minute de warme sokken die ergens achter in de kast lagen nog meegepakt en boven in een tas gestopt waar nog wat plaats was. Goeie intuïtieve actie dus! Ook het advies om wat meer te slapen zal ik zeker ter harte nemen. Heb nog wel wat uurtjes in te halen na afgelopen zomer.
Ik weet natuurlijk heel goed dat de herfst staat voor het loslaten van het oude. Net als de bomen die hun blaadjes loslaten ga ik ook loslaten en op mijn gemak eens inventariseren waar ik nu sta, waar ik naar toe wil en wat ik nog wil gaan oppakken aan nieuwe dingen.
Maar voor nu bedenk ik even niets, mag het leven me op mijn pad leggen wat het ook maar voor me in petto heeft.  Voor NU ga ik vooral gewoon alleen maar ZIJN.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *