Dinertjes met z’n tweetjes

Alleen als je t uitspreekt hoor je dat het rijmt he. Grappig eigenlijk!! Je hebt dus meer nodig dan alleen een paar ogen die lezen…. En zonder dat we het weten gebeurd dat veel vaker. Dat we meer nodig hebben dan slechts 1 zintuig voordat de meest eenvoudige maar bijzondere dingen ons soms pas opvallen. Vroeger leerden we dat er 5 zintuigen zijn die ons de wereld om ons heen laten beleven. Inmiddels vind je op internet toch ook wel websites die vertellen over 7 of 8 tot zelfs 12 zintuigen!!! De 5 van Aristoteles: zien, horen, ruiken, voelen en proeven natuurlijk. Maar dan worden verder nog dingen genoemd als spieren en gewrichten, evenwichtsorgaan en dus zoals je in de afbeelding ziet de 12 zintuigen naast de sterrenbeelden. Ik denk dat deze het dichtst bij mijn ideeën komt over wat zintuigen zijn. Want naar mijn idee speelt ook intuïtie, voorstellingsvermogen en bv creativiteit een grote rol.

En terwijl ik dit zo zit te typen bedenk ik me dat ik met mijn tekst van vandaag eigenlijk iets heel anders wilde vertellen.  Moet ik de titel nu aanpassen naar “Zintuigen”? Ik begin dus maar even opnieuw ????

Dinertjes met z’n tweetjes

Al meer dan 35 jaar kook ik met liefde en plezier voor iedereen die bij me aan tafel komt zitten om mee te eten. Van de eerste pan Macaroni in het keukentje waar mijn vriendje op kamers woonde, nog heel eenvoudig maar oh oh wat was ik er trots op!! Tot de ingewikkelde recepten die ik tegenwoordig zonder moeite in elkaar weet te draaien ( zonder moeite….denken velen, haha, maar niet heus). En waar ik het meest van hou zijn de dinertjes met z’n tweetjes waar ik dagen mee bezig kan zijn omdat ik recepten wil combineren. Een beetje van dit, een beetje van dat, en de rest van E’Anna. Het heeft echt jaren geduurd voor we wat vaker dan alleen buiten de deur konden genieten van een diner voor twee. We hadden natuurlijk een opgroeiend gezin waarin mijn kookkunsten al vaak veel vroegen van mijn fantasie door de wel hele brede smaak patronen die onze boys hadden. Met kunst en vliegwerk wist ik toch bijna altijd wel weer voor iedereen iets op tafel te zetten wat gegeten werd. Zelfs als dat betekende dat ik 3 verschillende menuutjes had. Maar ook toen de boys het huis voor en na verlieten bleef het samen eten beperkt tot maximaal 2 dagen in de week door de beroepskeuze van manlief. In de horeca zijn de meeste keukens op maandag en dinsdag gesloten en heb ik dus mijn eigen keukenchef gewoon thuis. Dan is hij vrij en mag ik koken!!! Meestal vallen die dinertjes dus op een maandag. Dan kan ik het hele weekend googelen naar recepten, wikken en wegen wat vind ik lekker, waar hou mijn lief van en wat past het beste bij elkaar…… Dan laat ik namen van recepten in woorden over de tong rollen om alvast te proeven of dit zou kunnen zijn wat ik zoek. En als ik twijfel doe ik hetzelfde nog een keertje dunnetjes over met de ingrediënten van een recept.  Je kent het vast wel , die uitdrukking dat het water je in de mond loopt als je iets lekkers ziet…. Een ander zintuig misschien denk je, maar het is toch echt hetzelfde als bij het lezen van een receptje. Mijn fantasie en voorstellingsvermogen , maar zeker ook mijn creativiteit maken dat ik werkelijk vooraf al aan het proeven ben. En weet je wat daar nu zo leuk aan is ook nog??? Je kunt zoveel proeven als je wil, het kost niets en je komt er geen gram teveel van aan!!! Haha, Eigenlijk is het dezelfde voorpret op dat dinertje als de voorbereidingen van een mooie reis dus.
Probeer het maar eens en proef met me mee wat we misschien maandag wel gaan eten!

In balsamico gelakte eendenborst …… hmmmmm  met gekonfijte uien, (Jammie in Balsamico en port, hmmm heb nog wat madeira staan van een ander receptje, moet vast kunnen ipv port) Oh en een ander recept!!  Eendenborst met kersensaus ( ook weer met balsamico in t receptje) Zal ik daar dan een zoet aardappel pureetje bij doen? Of mijn aardpeertjes uit de tuin halen? En wat voor groenten doe ik er bij? Een spannende rode kool misschien??? Ff googelen dus… OOO kijk nou!! Een recept van Eendenborstfilet met sinaasappelglazuur en rode kool waar ook balsamico in gebruikt wordt. Jeetje echt waar bij mij loopt het water me dan in de mond hoor!!! Een mix van dit alles zal het in ieder geval wel worden dus.

Ik hoor je nu bijna denken “Ik dacht dat E’Ánna geen vlees at….” En ja dat klopt…. Bijna ????
Ik eet meestal vis, veel groenten en heeeeel af en toe biologische kip. Maar de eendenborst met gekonfijte uien is een uitzondering dus. Een paar jaar geleden at ik dat op het foodtruckfestival Trek. En omdat mijn motto was “wat je niet kent kun je in ieder geval proeven” heeft dat gerecht me toen voor het leven overtuigd dat ik nooit een echte vegetariër zal kunnen worden. Maar ja, de reden dat ik gestopt ben met vlees eten is dan ook simpel omdat ik het echt niet meer lekker vond. En niet uit een of andere overtuiging ????

En ook al eet ik dit weekend alleen toch mag je ook daar op de zojuist ontdekte manier van meegenieten hoor. Proef maar eens…. Sint-jakobsschelpen, hazelnootkruidenboter en zoetzure kersen en een stukje gegrilde tonijn met de Japanse kruiden van Jonnie de Boer. Ik moet nog bedenken wat ik voor groenten erbij wil gaan doen.

Genoeg gekletst over eten nu, Heb er honger van gekregen!!! Tijd om te gaan eten dus!! De paddenstoelenragout ( ook al met een scheutje madeira ???? ) is bijna klaar. Jammie!!!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *